Skip to content Skip to footer

Emotionele intelligentie inzetten binnen sales

Als toekomstig verkooptalent wil je natuurlijk allerlei verschillende middelen in kunnen zetten om de klant te kunnen overtuigen over jouw product of dienst. Ben jij klaar voor een flinke portie inside information? Vandaag gaan we het namelijk niet hebben over de standaard salestechnieken. Nee, vandaag gaan we echt de diepte in. We gaan het namelijk hebben over emotionele intelligentie, ook wel EQ genoemd.

In dit artikel vertellen we je waarom EQ ontzettend belangrijk is bij het verkopen van verschillende producten of diensten. Zo kom jij er precies achter waarom jouw EQ net zo belangrijk is als je IQ. Ben je er klaar voor? Lees dan snel verder!

Wat is het verschil tussen EQ en IQ?

Voordat we je vertellen waarom EQ zo belangrijk is, is het natuurlijk handig om te weten wat nou precies het verschil is tussen EQ en IQ. Oké, even kort: we weten allemaal wat IQ is, toch? Waarschijnlijk heb je vroeger op de basisschool weleens een IQ-test gedaan. IQ is een getallenreeks waarmee jouw analytische vaardigheden worden gemeten. Hoe hoger dit getal is, des te hoger jouw analytische vermogen wordt ingeschat.

Maar wist je dat er binnen de verkoopwereld nog een andere speler in het spel is? Binnen sales hebben we het namelijk ook vaak over EQ, ook wel emotionele intelligentie genoemd. Dit is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen, te begrijpen, te gebruiken en te beheren. 

Waarom EQ precies zo belangrijk is binnen sales? Binnen sales gaat het namelijk niet alleen om cijfers en productkennis. Het is namelijk ook belangrijk om de gevoelens en emoties van jezelf en de klanten te kennen en te beheersen. Slaag jij erin om jouw EQ en IQ op een goede manier te combineren? 

De kracht van EQ

Nu je weet wat EQ precies is, is het belangrijk om te kijken wat de voordelen zijn van emotionele intelligentie. Daarna geven we je ook nog een aantal tips om emotionele intelligentie toe te passen, zodat jij binnenkort kunt gaan genieten van meer succesvolle verkopen. 

Waardevolle connecties maken

Stel je voor: Je werkzaam binnen sales en bent in gesprek met een klant die twijfelt over een aankoop. Waarschijnlijk heb je hierbij de neiging om alle voordelen en pluspunten van het product op te noemen. Dit is volkomen logisch, maar wist je dat je ook EQ in kunt zetten om de klant over te halen? 

Waarschijnlijk is de klant alleen maar op zoek naar een stukje geruststelling. Door echt te luisteren en empathie te tonen, kun je een emotionele verbinding maken met de klant die kan leiden tot een succesvolle verkoop. Binnen sales draait het allemaal om vertrouwen.

Gebruik feedback

Feedback is ontzettend waardevol. Tijdens je studie heb je dit waarschijnlijk al vaak genoeg gehoord, dus wij zullen je daar verder niet mee lastigvallen. 

Wanneer je beschikt over een hoge EQ zie je feedback niet als kritiek, maar als een kans om juist verder te groeien. Geven klanten feedback? Doe hier dan vooral je voordeel mee. Klanten geven je namelijk inzichten die je kunt gebruiken om jouw aanpak te verbeteren. Probeer dus om niet defensief te reageren, maar zet juist EQ in om de emoties achter de feedback te begrijpen. Dit maakt je alleen maar een betere verkoper. En dat is uiteindelijk wat we allemaal willen, toch?

Ijzersterke onderhandelingen

Bij onderhandelen gaat het niet alleen om harde feiten op tafel leggen. Bij onderhandelen is het belangrijk om de andere partij te begrijpen en om de wensen en behoeften van de klant in kaart te brengen. Met een hoge EQ kun je subtiele hints oppikken en beter inspelen op de behoeften van je klant, wat leidt tot een win-winsituatie.


Zet emotionele intelligentie in bij AS Kwadraat

Kijk, je IQ zal je ongetwijfeld helpen om de technische kant van sales onder de knie te krijgen. Maar je EQ? Dat helpt je om écht contact te maken met je klanten en een relatie op te bouwen die verder gaat dan een eenmalige verkoop. 

Bij AS Kwadraat begrijpen we dat beide even belangrijk zijn. Dus, of je nu al een sales pro bent of net begint, onthoud dat het combineren van je EQ en IQ je zal onderscheiden in deze competitieve wereld. Ready to step up your game? Solliciteer dan nu bij AS Kwadraat. Bij ons krijg je volop de tijd en mogelijkheden om volop in ontwikkeling te blijven. Wij kunnen niet wachten om kennis met je te maken! 

Leave a comment